Πορεία OBY

Ηome studio ideas & Check list πριν την κατασκευή

Πραγματικά πιστεύω ότι η επιτυχία προκύπτει από αυθόρμητες πράξεις, ακολουθώντας απλά τα συναισθήματά μας. Αυτό που κάνω για να ζω, η δουλειά μου, είναι ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Όμως η δουλειά μου και οι εμπειρίες μου, με έχουν μάθει πάντα να προετοιμάζομαι και να μελετώ. Με έχουν μάθει ότι κάποιες φορές πρέπει να προετοιμάζομαι και να μελετώ ακόμη και πριν αυτοσχεδιάσω. Η προετοιμασία κατασκευής studio ηχογραφήσεων είναι εξαιρετικά σύνθετη. Δεν έχει σημασία αν είναι home studio ή pro studio. Αν θέλεις να μη χάσεις χρόνο / χρήμα και να το κάνεις σωστά θα πρέπει να μελετήσεις αρκετά. Θα χρειαστούν Ηome studio ideas και πολύ μελέτη.

Αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ.

Ηome studio ideas

Το project Oby studios προετοιμάζεται εικονικά εδώ και ένα χρόνο. Ένα virtual semi-pro / pro rehersal and recording studio “Εικονικά”, σχεδόν δουλεύει. Όλο αυτόν τον καιρό έμαθα ότι το “εικονικά” έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Δε σε νοιάζει… Μπορείς να αλλάξεις ανά πάσα στιγμή τα πάντα. Ταμπούρα, κιθάρες, καλώδια, πλήκτρα, κονσόλες, μπορείς να γκρεμίσεις τοίχους, ταβάνια, να χτίσεις δωμάτια, να στολίσεις, μπορείς κυριολεκτικά να κάνεις τα πάντα αρκεί να έχεις όρεξη να διαβάζεις, να σχεδιάζεις, να ακούς γνώμες και να δοκιμάζεις εξοπλισμούς. Πριν ξεκινήσω λοιπόν έχω κάνει τη μελέτη μου.

Συγκεκριμένα:

1. Έχω φρεσκάρει και εμπλουτίσει τις γνώσεις μου γύρω από την ακουστική.

Είναι κάτι το οποίο θα μου χρειαστεί στη διαδικασία κατασκευής του studio και όχι μόνο. Έχω διαβάσει πολλά βιβλία και έχω κυριολεκτικά «καεί» σε πολλά forum και ebooks.

Έχω ξεχωρίσει δύο βιβλία

α) Master Handbook of Acoustics, Sixth Edition, 6th Editionby Ken C Pohlmann,
F. Alton Everest

Αν έχεις κάποιες βασικές γνώσεις ακουστικής, φυσικής και μαθηματικών και τα έχεις «παρατήσει» για πολύ καιρό όπως εγώ, θα σου πρότεινα να το διαβάσεις άμεσα. Θεωρώ πως θα σου θυμίσει αυτά που έχεις ξεχάσει και θα εμπλουτίσει τις γνώσεις σου.
β) Home recording studio: Build It Like the Pros,
Rod Gervais
Δίνει έμφαση στην κατασκευή και στην ηχομόνωση, αλλά αναλύει με πιο κατανοητό τρόπο, βασικές αρχές ακουστικής.

Αμέσως μετά έρχεται το Internet

Τόνοι Ηome studio ideas, video, tutorials και reviews. Αν είσαι εντελώς άσχετος σίγουρα θα μπερδευτείς. Τόνοι από φόρουμ που γίνεται ο κακός χαμός. Από αυγοθήκες έως hi-end diffusers, από δάπεδα με μπαλάκια του τένις έως high-end πλωτά δάπεδα.

Έχω ξεχωρίσει ένα και μόνο ένα φόρουμ. Πιστεύω ότι είναι ο ορισμός της ηχοληψίας online. Σίγουρα θα πρέπει να το τσεκάρεις αν δεν το έχεις κάνει ήδη.

Το site είναι το johnsayers.com χρειάζεται ένα απλό registration και ύστερα είσαι έτοιμος να μάθεις πολλά. Η προσπάθειά τους είναι απερίγραπτη σαν το βιογραφικό  του ιδιοκτήτη και της ομάδας του οι οποίοι πραγματικά τα «σπάνε».

Στο site αυτό επίσης υπάρχει και ένα πολύ καλό thread με step by step παράδειγμα ηχομόνωσης και κατασκευής ενός μικρού υπόγειου home studio για πρόβες από έναν drummer που στην αρχή την «πάτησε». Μπορεί να έκανε κακό στην τσέπη του, αλλά πραγματικά αυτό το παράδειγμα έκανε, κάνει και θα κάνει καλό σε πολλούς. Προσωπικά τον ευχαριστώ γιατί το thread είναι τόσο καλό που πιστεύω ότι είναι «Best starting point» για κάποιον που θέλει να κάνει κάτι παρόμοιο και δε γνωρίζει τα βασικά. Αν πάρει αυτό το thread στα σοβαρά θα καλύψει ένα μεγάλο ποσοστό των αποριών του.

2. Ψάχνω να βρω πού θα είναι ο χώρος του studio τελικά.

Αρχικά θα ήθελα ο χώρος να μου ανήκει. Δε σκέφτομαι σε καμία περίπτωση να επενδύσω χρόνο και χρήμα σε ένα χώρο που δε μου ανήκει. Έχω φανταστεί ότι το studio θα έχει ένα χώρο για πρόβες, ένα vocal booth, ένα control room και ένα drum booth. Θέλω ιδανικά περίπου 120τ.μ. για όλο αυτό, όμως θα βολευτώ και με κάτι λίγο μικρότερο.

3. Ψάχνω να βρω προσωρινό / μόνιμο χώρο για τις παρουσιάσεις / video / συνεντεύξεις.

Πρέπει να βρω ένα χώρο στον οποίο μέχρι να φτιαχτεί το studio, θα γίνονται οι παρουσιάσεις του εξοπλισμού μου και όλα τα video.

Αυτό λογικά θα είναι εύκολο.

Θα μπορούσε να είναι το σπίτι μου. Αλλά θα φάω τρελή παντόφλα…

Θα μπορούσε να είναι το υπόγειο του σπιτιού μου. Αλλά είναι μικρό…

Θα μπορούσε να είναι το σπίτι κάποιου φίλου / γνωστού / γονιών κ.τ.λ. Αλλά θα με κράξουν… (έτσι κι αλλιώς, οι περισσότεροι με κράζουν για αυτό που κάνω, σιγά μην πουν ναι)…

Θα δούμε…

4. Φρεσκάρω και εμπλουτίζω τις γνώσεις μου γύρω από την ηχοληψία.

Έχω την εντύπωση ότι γενικά είμαι σε πάρα πολύ καλό δρόμο, γιατί ουσιαστικά ποτέ δεν την παράτησα. Θα μου χρειαστεί όταν όλα θα έχουν ολοκληρωθεί, όμως γιατί όχι; μελετάω από τώρα…

5. Μαθαίνω σχεδιαστικά προγράμματα (π.χ. SketchUp) και κατασκευάζω 3D control rooms, live rooms, recodring rooms κ.τ.λ.

Οι ειδικοί στο χώρο δουλεύουν τέτοια προγράμματα για να σχεδιάζουν. Δεν είμαι ειδικός ούτε θέλω να γίνω, όμως μου αρέσει να ξέρω τα βασικά έτσι ώστε να καταλαβαίνω τι θα μου δείχνουν όταν έρθει εκείνη η ώρα.

6. Τι σας έλεγα για το εικονικά;

Έχω αφιερώσει ατελείωτες ώρες ψάχνοντας εξοπλισμό και όργανα. Πάω σε μαγαζιά, ακούω, παίζω, συγκρίνω και διαβάζω άπειρες κριτικές. Όλα αυτά με οδηγούν στο να έχω φτιάξει ένα πελώριο wish list με όργανα και εξοπλισμό και να έχω σχεδιάσει μέχρι και τη συνδεσμολογία τους σε ένα απλό Draw software, έτσι για να είμαι σίγουρος ότι όλα είναι σωστά και συμβατά. Η λίστα αυτή είναι ο βασικός μου οδηγός όσον αφορά τον εξοπλισμό μου, που βέβαια αναπροσαρμόζω συχνά. Από τη λίστα αυτή λείπουν υλικά ηχομόνωσης, απορρόφησης και γενικά υλικά κατασκευής, καθώς δεν υπάρχει ακόμη ο πραγματικός χώρος.

7. Αυτά προς το παρόν.

Περιμένω σχόλια, παρατηρήσεις και ερωτήσεις μέσω, Εmail (info@oby.gr), Facebook, Instagram ή Youtube.

Περισσότερα
Back to top button